Samla lån – sänk kostnaderna

Samla lån, sänk kostnader De flesta banker som erbjuder privatlån har också lånelösningar för att samla lån. Lånen har många olika namn som Samlingslån, Omstartslån, Refinansieringslån, Ihopbakningslån osv. men de är alla samma sak. Det handlar om att teckna ett större lån för att betala av flera smålån.

När ska man samla lån?

Grundidén med att samla lån är att det ska minska den totala lånekostnaden och därmed bidra till en bättre långsiktig ekonomi. Man bör däremot inte samla lån för att pressa månadskostnaden i hopp om att få råd att låna ännu mer pengar. Målet är inte att skapa en större lånebörda utan en mindre. Använd istället den förbättrade ekonomiska situationen till att amortera på lånet snabbare. Att ha för många olika lån kan vara ett tecken på att man har svårt att hantera sina skulder. Det kan vara läge att söka upp en skuldrådgivare för att komma ur den sitsen och lära sig hur man undviker att hamna där igen.

Fördelar med att samla lån

  • Sänkt ränta: Lån på mindre summor som snabblån, kreditkort och kontokrediter har oftast högre ränta än vad man kan få på ett privatlån eller bolån. Genom att teckna ett enda lån och betala av alla andra lån med de pengarna så kan den totala räntan sänkas betydligt.
  • Ökad amorteringstid: Mindre lån har generellt kortare amorteringstid vilket gör att du måste amortera en större summa varje månad. Större lån kan amorteras över en längre period vilket gör att summan som ska betalas varje månad minskar.
  • Minskade kostnader: Det är mycket vanligt att lån och krediter har diverse löpande avgifter som aviavgifter och administrationsavgifter. Man betalar både ränta och avgifter varje månad för varje kredit som man har. Färre krediter = färre avgifter.

Steg för att samla lån

  1. Sammanställ alla lån och krediter: Börja med att sammanställa alla lån och krediter som du har. Anteckna hur stor del av skulden som ännu inte är betald med räntesats och amorteringstid. Hur stort belopp kvarstår att betala på ett lån brukar stå på den senaste amorteringsavin (annars kan man kontakta kreditbolaget för att få informationen). Men denna metod får du en överblick över hur stort samlingslån du behöver teckna. Om du är i denna sits ska du absolut inte låna mer än du behöver för att betala tillbaka övriga lån.
  2. Välj privatlån eller bolån: Det finns två alternativ för att samla lån. Antingen genom att ett privatlån tecknas på den summa som behövs, eller om du äger en bostad, att du belånar den och ett bolån därmed kan tecknas (eller befintligt bolån ökas).
  3. Teckna lånet: Om ett lån ska tecknas behöver du oftast ange om pengarna ska användas för att lösa andra lån. Det är viktigt att ange detta eftersom det ökar chansen att få lånet beviljat. I låneansökan anges även om man har andra skulder och då framgår det för kreditbolaget att det är dessa skulder som ska lösas med lånet.
  4. Betala skulderna: De pengar som betalas ut kan nu användas för att betala av alla övriga skulder. Det finns lånebolag som även hjälper till med denna tjänst. De hjälper till att lösa de övriga krediterna när lånet tecknas och man behöver därmed inte göra dessa betalningar själv.
Banner höger, privatlån
Banner botten, privatlån