Låneförmedlare

Vad gör en Låneförmedlare?

Låneförmedlare, flera offerter Låneförmedling är en tjänst som har funnits ett antal år och som blivit mer populär de senaste åren. En låneförmedlare lånar inte själv ut pengar utan samarbetar med ett antal banker och långivare. De flesta låneförmedlarna jobbar bara med privatlån men det finns även några låneförmedlare för bolån. Idag är merparten av låneförmedlare webbaserade och man går in på deras hemsida, fyller i en ansökan och sen skickas den vidare till alla de långivare som är anslutna till tjänsten och som matchar önskemålen. Efter en viss tid får man tillbaka offerter från alla långivare som har godkänt låneansökan eller så blir det avslag. Att ansöka om lån via en låneförmedlare är fortfarande ingen garanti för att få sin ansökan beviljad hos någon av långivarna.
Med alla eventuella offerter till hands kan man välja ut den banken som är billigast eller den som man av annan anledning föredrar och låna från. Därefter tar man lånet hos den valda banken precis som vanligt och låneförmedlarens jobb är klart.

Låneförmedlare för privatlån

Här är de vanligaste låneförmedlarna för privatlån på marknaden:
Zmarta Privatlån
Compricer Privatlån
Freedom Finance Privatlån
Lendo Privatlån
Arcadia Finans Privatlån
Advisa Privatlån
Lendify Privatlån
Leta Lån Privatlån
MyLoan Privatlån
Sambla Privatlån
Loanmarket Privatlån
Axo Finans Privatlån
Direkto Privatlån

Låneförmedlare för bolån

Här är de vanligaste låneförmedlarna för bolån på marknaden:
Lånbyte Bolån
MittBolån Bolån

Låneförmedlarnas banker

Alla låneförmedlare har olika banker anslutna till sig och framför allt olika många banker. Här kan du se vilka banker de olika låneförmedlarna har:

Fördelar med låneförmedlare

En låneansökan – flera erbjudanden

Om du aldrig har tagit ett privatlån tidigare och är osäker på till exempel hur du ska göra för att jämföra räntor och villkor så kan en låneförmedlare underlätta. Låneförmedlaren hjälper dig att hitta det bästa lånet utifrån dina önskemål och förutsättningar. Det är även ett enkelt och smidigt sätt att få flera offerter på bara en ansökan. Det blir lättare att hitta den bank som har lägst ränta och avgifter (av de som var mer i urvalet).

En kreditupplysning - flera erbjudanden

När du skickar in en låneansökan kommer låneförmedlaren att ta en kreditupplysning på dig för att få underlag för att göra en kreditkontroll. Den stora skillnaden är att med en låneförmedlare bara gör en ansökan och en kreditupplysning som flera långivare kan ta del av. Eftersom det endast tas en kreditupplysning undviker du att få en mängd noteringar i UC:s register, vilket kan vara bra ur kreditvärdighetssynpunkt. Ju fler kreditupplysningar du har, desto mer skeptiska kan potentiella långivare bli. Detta gäller framförallt om du har många förfrågningar som gäller låneansökningar. Om man på egen hand ansöker till alla olika banker görs en kreditupplysning per bank vilket resulterar i 10-20 kreditupplysningar för att sondera marknaden på samma sätt som en låneförmedlare gör med en kreditupplysning.

Konkurrens kan ge bättre lånevillkor

Låneförmedlaren har som roll att förhandla fram låneerbjudanden till dig. Eftersom de banker och andra långivare som samarbetar med långivaren vet om att din ansökan kommer att skickas till flera aktörer uppstår en konkurrenssituation där långivarna tävlar med varandra. De måste förbättra sina erbjudanden för att få chansen att vinna dig som kund. Ofta kam man bli erbjuden ett lån med bättre villkor via en låneförmedlare än om man kontaktar olika banker direkt. Men självklart ska även låneförmedlaren tjäna pengar och deras marginaler kommer primärt från bankerna eftersom de skapar nya kunder till dem. Om låneförmedlaren har för få partners riskerar man att få sämre villkor än marknaden i övrigt, se nackdelar.

Nackdelar med låneförmedlare

Det kan ta längre tid att låna pengar

Eftersom att man blandar in en tredje part när man lånar med en låneförmedlare betyder det att det hela kan ta längre tid än om man går till en långivare direkt. Om du vet med dig att du har god kreditvärdighet kan du jämföra privatlån själv och låna direkt hos den långivare du tycker passar dig bäst.

Sämre kontroll och information

Du kan i förväg egentligen inte få veta så mycket innan du ansöker hos en låneförmedlare. Kostnader så som uppläggningsavgift och aviavgift är i princip omöjligt att få veta innan ansökan och kreditupplysning. Det är egentligen lite underligt att man ansöker och tillåter en kreditupplysning utan att ens veta vilka kostnader det innebär. Du kan egentligen inte heller veta vilka långivare som kommer få din ansökan eller hur de väljs ut av låneförmedlaren vilket tidigare kritiseras i media (källa: Svd).

Vilka banker jämförs och hur många jämförs?

Ingen låneförmedlare är ansluten till alla banker utan alla har olika urval. Vissa jämför upp emot 20 st banker medan andra bara har några stycken (se vilka banker som de stora låneförmedlarna har anslutna ovan). Ingen låneförmedlare jämför hela marknaden utan bara en del av den, i bästa fall hälften. Låneförmedlare kan ha olika inriktning, vissa siktar på den breda publiken (t.ex. Lendo) och har många anslutna banker medan andra fokuserar på de som har svårt att få lån (t.ex. Freedom Finance) och är bara anslutna till de banker som är experter på dessa lån. Beroende på ens ekonomiska sitts måste man alltså välja rätt låneförmedlare. Väljer man en som har för få anslutna banker blir ju jämförelsen ointressant eftersom de bara är en lite del av marknaden! Samma sak gäller om man inte har en problematisk ekonomi men ändå söker lån bland banker som fokuserar på dessa kunder, då riskerar man att få dyrare offerter. Låneförmedlare redogör inte alltid exakt vilka banker de jämför vilket gör det svårare får låntagaren att bedöma jämförelsen. Deras samarbeten med olika banker förändras hela tiden.

Oseriösa låneförmedlare

Se upp för oseriösa låneförmedlare och låneförmedlare med väldigt få anslutna banker. Kolla listan över oseriösa företag på Finansinspektionen (se resurser om lån), undvik t.ex. Svensk låneförmedling.

Slutsats

Om du har ganska bra insikt i din kreditvärdighet, vill vara säker på kostnader och andra faktorer innan du gör din ansökan samt vill veta vilka banker du jämför - kontakta långivarna direkt. Om du vill förenkla administrationen och slippa många ansökningar och kreditupplysningar eller är osäker på din kreditvärdighet så passar det med en låneförmedlare. Se till att få en bild av låneförmedlarens nisch, ryckte och antal banker som jämförs innan du ansöker. Var medveten om att ingen låneförmedlare jämför hela marknaden utan bara en del av den.
Banner höger, privatlån
Banner botten, privatlån