Risken med att låna är att man kan få svårt att betala tillbaka. Det kan bero på att ens privata situation har förändrats, att man har beräknat fel när man tog lånet eller att man har haft ovanligt mycket utgifter. Om räkningarna inte betalas i tid blir det påminnelser och om inte dessa betalas kan banken vända sig till Kronofogdemyndigheten. Då riskerar man att få en betalningsanmärkning som sparas i tre år. Under den perioden är det svårt/svårare att få hyreskontrakt, låna pengar, köpa telefonabonnemang, skaffa bankkonto mm. Om man inte har råd att betala av på lånet måste man omgående kontakta banken. Ibland kan man göra en överenskommelse om att betala tillbaka mindre per månad, men under en längre tid.
Kontrollfrågor innan du lånar
- Behöver du verkligen köpa det som du har tänkt låna till? Om ja, behöver du det just nu?
- Behöver du verkligen låna? Kan du spara pengar under en tid istället och sedan köpa det? Kanske kan du spara hälften och låna hälften?
- Hur mycket MÅSTE du låna för att ha råd med det du ska köpa? Låna aldrig mer pengar än du verkligen behöver.
- Har du råd att betala tillbaka? Oftast börjar avbetalningen redan månaden därpå. Har du någon marginal kvar? Vad händer om du plötsligt blir sjuk eller förlorar ditt jobb?
- Hur mycket kostar lånet? Eftersom du måste betala ränta på lånet (och ofta avgifter) kommer du totalt sett alltid att betala tillbaka mer pengar till långivaren än du från början lånade. Lån kostar alltså alltid pengar och det blir dyrare ju längre du lånar pengarna.
- Hur mycket kan du betala per månad? Oftast måste du både amortera och betala räntekostnader på lånet varje månad. Kostnaden för ditt lån blir lägre desto snabbare du betalar av det. Om du vill betala under en längre period är månadskostnaden lägre, men totalkostnaden blir högre.
Tips innan du lånar
Undvik helst att låna till varor och tjänster som förbrukas snabbt, dvs. sådant som tar slut innan lånet är avbetalat. Det är t.ex. inte så roligt att betala av på en weekendresa ett år efter att resan är avslutad! Det påverkar ju ekonomin framöver och man måste därför ta ställning till om resan är så viktig att man kanske måste ställa in kommande resor pga. sin ekonomi?
Om banken ser att man har ett gammalt obetalt lån kan det bli svårt för att få ta ett nytt. Fundera därför över om du vill ha det här lånet så mycket att du kan låta bli att ta andra lån framöver som kanske är viktigare? Om du har gamla mindre lån går det ofta att lösa dessa genom att ta ett större och billigare privatlån, men det är ändå bra att tänka igenom detta innan man tar ett nytt lån.
Det kan finnas tillfällen i livet då man ser möjligheten till en bra affär. Då kan ett lån göra att man kan ta chansen. Har man däremot en knapp ekonomi kan ett lån göra saken värre, även om det kan kännas som en räddning för stunden.