Ränteavdrag - gör avdrag för dina räntekostnader

Ränteavdrag, spara pengar, spargris För alla lån (utom CSN-lån): bostadslån, privatlån, billån, sms-lån och andra typer av lån så har man rätt att i sin deklaration dra av 30 % av det man betalar i ränta. Detta kallas för ränteavdrag och kan göras av alla låntagare i Sverige. Ränteavdraget gäller även för ränta som man betalar på avbetalningsköp eller kreditkort. Det avser endast det som du betalar i ränta och inte kringliggande utgifter som uppläggningsavgifter och fakturaavgifter. 30 % gäller på ränteutgifterna upp till 100 000 kr/år, på överstigande belopp är det 21 %. Det bör dock noteras att det handlar om ett skatteavdrag, dvs. du måste ha en inkomstskatt att göra avdraget på och måste därmed ha haft en inkomst. Du får göra avdrag för de räntor som du betalat under inkomståret.

Exempel: ett bolån som kostar 60 000 kr i ränta per år kan man med ränteavdraget dra av 30 % på vilket motsvarar 18 000 kronor. Om man tjänar t.ex. 250 000 kr efter skatt samma år får man alltså med ränteavdraget istället 250 000 kr + 18 000 kr = 268 000 kr som lön efter skatt.

I de flesta fall så sker registreringen automatiskt genom att banken skickar in uppgifter om lånet eller krediten till Skatteverket så att det blir förifyllt under ränteavdraget i din deklaration. Om det inte finns med så ska du själv skriva in det i efterhand. Har du enskild firma med lån kan det vara viktigt att ändra i deklarationen så att rätt lån hamnar på företaget.

Det förs diskussioner om huruvida ränteavdraget ska minska eller försvinna för nya lån i framtiden. Anledningen är att ekonomer är rädda för att svenskarna ska låna för mycket vilket kan försätta landet i en ekonomisk kris. Ränteavdraget på lån är dock såpass viktigt för lånetagarna att det knappast kan tas bort direkt utan det kommer i sådana fall endast gälla för nya lån.

Banner höger, privatlån
Banner botten, privatlån