Lånelöfte – ett preliminärt godkännande

Lånelöfte, bolån Ett lånelöfte är en bekräftelse på att en bank eller långivare går med på att låna ut en specificerad summa pengar till en individ. Det är ett slags förhandsbesked från banken inför en kommande låneansökan. Löftet är alltså en preliminär värdering om att önskat lån kommer att godkännas av banken. Det används främst för bolån men banken kan också ge lånelöften inför köp av kapitalvaror eller investeringar. Lånelöftet är individuellt men är väldigt sällan låst till en specifik fastighet. Ett lånelöfte är gratis att ansöka om och har en begränsad giltighetsperiod. Giltighetsperioden beror på att dina ekonomiska förutsättningar kan förändras och perioden variera från bank till bank, men vanligtvis 6 månader.

Ett lånelöfte skaffar du enklast på en långivares hemsida genom att fylla i de obligatoriska uppgifterna som inkomst, andra lån som du har, omkostnader och summan du vill låna. Sedan väntar du på svar för att se om du fick lånelöftet, oftast kan sajten ge svar direkt. Banken bedömer din kreditvärdighet och kan sedan neka ett lånelöfte, godkänna det, eller godkänna ett lägre belopp som de själva satt. Det vanligaste är att banken sänker lånesumman istället för att neka helt (även om det händer).

Lånelöftet kan vara bra att ha innan budgivningen på en bostad så att du vet att du får ett lån om du vinner budgivningen. Det kan även ge ett seriösare intryck hos mäklaren eftersom det visar att du faktiskt har råd att köpa bostaden. Om du har fått ett lånelöfte på ett högre belopp än vad du sedan köper din fastighet för kommer bolånet att justeras till vad bostaden kostar minus kontantinsatsen.
Banner höger, privatlån
Banner botten, privatlån